Så tillverkas tvålen




Se filmen som visar hur du kan göra tvål.
Aleppotvål är gjord på olivolja och lagerbärsolja. Tvålen görs på samma sätt idag som för 1000 år sedan. Vanligtvis kommer tvålen från Syrien eller andra Medelhavsländer. Efter tillverkning lagras de i sex-nio månader.




Vid tvålframställning blandas fetter med natriumhydroxidlösning och när dessa ämnen reagerar med varandra genomgår fettet en hydrolys och sönderdelas till glycerol och fettsyror.
Jag har valt att använda 100% rapsolja i mina tvålar.
Rapsolja vid matlagning slår olivolja i nyttighet med högre andel fleromättade fetter och förmåga att dämpa inflammationer, enligt Svensk frötidning>>
Rapsolja i tvål är minst lika nyttig men inte för tarmen utan för huden. Kanske Sveriges svar på olivoljan? Passar i alla tvålrecept till alla ändamål. Används bara rapsolja så ska man torka tvålen länge, tvålen tenderar att bli väldigt mjuk. Den kallpressade varianten av rapsolja har en nötaktig trevlig doft.
En stor skillnad mellan tvålar som framställs industriellt och hantverksmässigt skapade tvålar är att mina tvålar har kvar sitt glycerin. Industritillverkade tvålar utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet från tvålen. Glycerinet används sedan till kosmetika och livsmedel, och tvålen som finns kvar är inte alls mild och vårdande längre. Dessutom får tvålen ofta fula sprickor eftersom det mjukgörande glycerinet är borta.
Jag använder enbart ekologisk svensk kallpressad rapsolja..
Gör din egen tvål
När man skapar en kallrörd tvål börjar man med att tänka ut receptet. Vilka oljor man använder styr hur bubblorna ska se ut och hur hård man vill att tvålen ska bli. Vi kan lägga till saker i tvålen som ändrar strukturen, t.ex malda örter och kaffepulver som river lite extra som kan utnyttjas om man vill att tvålen ska massera huden, sedan lägger man till de eteriska oljorna så tvålen doftar gott.
Ingredienserna vägs och mäts upp och rörs försiktigt ihop och hälls sedan upp i formar och en förtvålning ske över natten.
1. Blandning
Väg upp oljeblandningen och tillsätt luten. (Om du har 1000 gram olja ska du väga upp 130 gram natriumhydroxid som du blandar med med 300 gram vatten) Se till att du har en form som du ska hälla tvålmassan i efter blandningen, är det en hård form bör du klä den med papper.
2. Omrörning
Häll försiktigt i luten så det inte stänker för lut är mycket basiskt och ger kraftiga brännskadeliknande skador på huden, så se till att du har handskar på dig. Efter luten är tillsatt ska du röra om så den blandas med oljan, därefter tar du fram en mixer så blandningen ändrar färg från genomskinlig till vit och du behöver bara blanda i 10 sek.
Vänta någon minut och blanda 10 sekunder igen. Upprepa tills du ser att tvålmassan börjar "spåra" det vill säga att massan blir tjockare (som filmjölk) och det lämnar ett spår i massan om du skulle dra en sked genom den.
3. Tillsatser
När tvålmassan är klar tillsätter du en doft om du önskar det men se till att det är en doft som är till för tvål annars kan tvålmassan stelna på 30 sekunder och den kan på så sätt inte komma ur bunken. Du kan även välja att inte tillsätta doft om du har känslig hy.
4. Upphällning.
Häll försiktigt upp tvålen i den förberedda formen och försök att skapa så lite bubblor som möjligt för bubblorna stannar gärna kvar i tvålmassan.
5. Stelning.
Nu ska tvålmassan bli till fast tvål och det blir den bäst om du ställer den i ett rum med minst 20 grader och täcker formen för man vill inte att det tillförs något syre. Lägg gärna någon filt eller handduk på formen för det sker nu en kemisk reaktion så att värme avges och det kan bli upp emot 50 grader varmt.
6. Uppskärning nästa dag
Titta till tvålen efter 20 timmar och känn om den stelnat och svalnat, om inte, låt den arbeta några timmar till. Ibland kan man få vänta i 48 timmar. När tvålen är tillräckligt hård (som ost) så kan du ta ur tvålen från formen och tänka ut hur du ska skära den. Ett tips kan vara att du har på dig handskar för tvålen kan vara basisk första dagarna och därför irritera huden en aning.
7. Mognad i några dagar - en månad.
När du har skurit upp tvålen i önskade bitar ska du låta den torka i några dagar eller upp till någon vecka. Detta gör man för att tvålen har fortfarande för mycket vatten i sig och för att pH ska sjunka till pH 9.