
Skriv din text här ...
Örter
Jag var ute och läste om örter och kom in på Mona Gullströms>> sida där hon sakligt berättar hur örter kan påverka våra kroppar. Texten nedan är hennes och jag rekommenderar er att titta in på Monas sida om du behöver svar på hur man får en hållbar framgång>>
Aloe
Aloin i bladens ytterskikt är starkt tarmstimulerande och laxerande. Slemämnen, garvämnen, steroider, enzymer, växthormoner, vitaminer, mineralämnen och låga aloinhalter i bladens inre är milt laxerande, skyddande på hud och slemhinnor, smärtlindrande och sårläkande och är därför gynnsamt mot acne, eksem, solsveda, brännsår, sårskador, magsår och magkatarr och har inflammationshämmande effekt jämförbar med cortison. Aloe är antiseptiskt mot en mängd bakterier som stafylokocker, streptokocker, salmonella och svampar som Candida albicans och har även effekt mot tuberkulos. De verksamma enzymerna förstörs vid upphettning över 70 grader och förstörs också snabbare i pulveriserade och långtidslagrade preparat.
Anis
Anis har slemlösande och hostdämpande effekt. Den är också gasdämpande, kramplösande och ökar mjölkproduktionen hos ammande mödrar och kan lindra kolik hos spädbarn. Eteriska oljor lindrar och underlättar tarmfunktionen. Används som krydda i bland annat bröd och sprit.
Basilika
Har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper samt innehåller mycket kalium, kalcium, magnesium och antioxidanter. Medicinskt används den för att behandla förstoppning, matsmältningsbesvär, diabetes och hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). Bladen passar till tomater, sallad, pesto, köttfärs och mycket annat. Basilika går inte bra att torka, men bladen kan frysas.
Cayenne
En högeffektiv smärtstillare och ingrediens i otaliga smärtstillande salvor. Den förbättrar också cirkulationen, läker onda halsar och stimulerar svettkörtlarna för att lindra förkylningssymptom. Cayennepeppar kan också blandas i bottenfärg för båtar och kan ha viss effekt för att hålla skroven fria från sjögräs, kräftdjur och annat fartminskande sjöliv. På Sveriges västkust utnyttjas det som ett miljövänligt surrogat till tidigare använda kemikalier i bottenfärg.
Citronmeliss
Citronmeliss är gasdämpande, kramplösande, lugnande, virushämmande, sköldkörtelreglerande (TSH-hämmande), hjälper mot sömnbesvär, huvudvärk, orolig mage, ångest, rastlöshet och hjärtklappning. Passar bra till örtte, fisk, såser och desserter.
Dill
Innehåller kalcium och järn och dillolja kan hjälpa till att neutralisera carcinogener, det vill säga ämnen som har visat sig orsaka cancer. Dill har också en mängd nyttiga och helande egenskaper som är bra för matsmältningssystemet och har sedan antikens tid använts för att bota halsbränna och diarré.
Fransk dragon
Anses som aptitökande och matsmältningsbefrämjande samt för att förhindra sura uppstötningar. Motverkar krampanfall och epileptiska anfall och har använts till många åkommor i olika delar av världen. Indianer till exempel använde roten mot menstruationsproblem och för att underlätta hårt arbete. Den ansågs även hjälpa energilösa barn och svaga åldringar. Bladen tuggades vid hjärtarytmier. I Storbritannien har man använt dragon mot diabetes, i äldre europeiska örtaböcker omnämns den som ett bra medel vid ormbett och enligt persisk tradition kan dragon rena blod. Örten ansågs även bra vid huvudvärk och omtöckning. Fransk dragon får kraftigare smak som torkad än som färsk. Den måste torkas snabbt för att få ett bra resultat, djupfrysning fungerar också bra. Fransk dragon är ingrediens i tartar-, hollandaise-, och bearnaisesås. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad och soppor.
Fänkål
Fänkål är rik på kalcium, magnesium, natrium, folsyra, kalium och vitamin C. Dess nyttiga egenskaper är att den lindrar kramper, renar systemet och hjälper till att bryta ner fett. Fänkål är bra för ögonen och njurarna och liksom anis ökar den mjölkproduktionen hos ammande mödrar, motverkar illamående, magkatarr och irritation efter ormbett, den är slemlösande, väder- och urindrivande samt magstärkande. De torkade fröna används till såser, fiskrätter och som brödkrydda.
Gurkmeja
En av de kryddor som har störst positivt inflytande på vår hälsa. Den är rik på antioxidanter och verkar antiinflammatoriskt. Gurkmeja kan antas minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Den sänker högt kolesterol och högt blodtryck, ökar rörligheten hos spermier, stimulerar utsöndring av gallsalter och levergifter, Gurkmejans välgörande verkningar hjälper mot inflammationer i leder, muskler och andra organ. Curcumin är det färgämne som ger gurkmeja dess saffransgula färg. Ämnet hämmar COX2-enzymer, vilket i sin tur förhindrar inflammationsproteinet COX-2 från att bildas. Piperin som finns i svartpeppar har visat sig öka upptaget i vävnader av curcumin och svartpeppar kan därför öka gurkmejans eventuella anti-cancerogena effekter.
Havtorn
Hjärttonikum som är kärlvidgande och ökar elasticitet i blodkärl, sänker högt blodtryck, motverkar åderförkalkning och är urindrivande. Medicinsk användning för alla hjärtbesvär, till exempel kärlkramp, hjärtklappning, angina, andningssvårigheter, hjärtbesvär efter motion, dålig blodcirkulation som ger kalla händer och fötter samt ödem på grund av svagt hjärta och yrsel. Havtorn är C-vitaminrik och i förkylningstider gör min mamma alltid havtornssaft :)
Ingefära
Ingefära passar utmärkt till att bota uppkörda magar, är gasdämpande tack vare eteriska oljor som lindrar och underlättar tarmfunktionen, är antiinflammatorisk och har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism. Rekommenderas mot åksjuka och för gravida kvinnor mot morgonillamående. Den är också effektiv vid behandling av halsont och förkylningar. Ingefära stimulerar andning och blodcirkulation i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk. Shogaol som finns i ingefära är hjärtstärkande. Har värmande och muskelavslappnande egenskaper. Innehåller antioxidanter och sänker kolesterolen samt stimulerar kroppens alla vävnader. Används i bakverk (pepparkakor), i efterrätter eller i asiatisk matlagning.
Johannesört
Eterisk hypericinolja som är sårläkande och inflammationsdämpande samt depressionshämmande genom påverkan i centrala nervsystemet och därför användbar mot migrän, klimakteriebesvär, sängvätning, trötthet, obalans och "psykosomatiska" sjukdomar. Även fytonciderna imanin och novoimanin är antiseptiska, särskilt på brännskador. Flavonglykosider är urindrivande, kramplösande samt stärkande på kapillärväggarna.
Kanel
Kanel stimulerar bland annat hjärtverksamheten och andningen samt har en starkt bakterie- och svampdödande verkan. Motverkar candida och jäsning. Bra för cirkulationen och lindrar blodbrist. Ökar aptiten, hjälper mot matsmältningsrubbningar och diarré. Kan användas på gröt och vid bak, men också i annan matlagning.
Kardemumma
Stimulerande växt med söt och varm energi som ger glädje och klarhet i sinnet. Är bra för att öppna livsenergin i kroppen. Neutraliserar slembildning från mjölk och skadlig verkan av koffein, hjälper vid sur mage och sura uppstötningar. Kardemumma minskar spänningar i hjärnan samt i andnings och matsmältningssystemet. Används hos oss mest som krydda vid bakning, i det indiska köket även vid matlagning.
Kelp
Kelp är en bra källa till C-vitamin, pantotensyra, zink och koppar och en mycket bra källa till K-vitamin, riboflavin, folat, kalcium, järn, magnesium och mangan. Den har en utmärkt sammansättning av näringsämnen för benen, håret, naglarna och tänderna.
Kokosolja
Innehåller laurinsyra som i kroppen omvandlas till monolaurin. Den innehåller även kaprylsyra. Monolaurin används av kroppens immunförsvar. Både laurin- och kaprylsyra har antibakteriella egenskaper. Laurinsyra kan även skydda mot svampinfektioner och tarmparasiter medan kaprylsyra tillför syra till tarmen vilket gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, speciellt mjölksyrabakterier. Tål upphettning och kan också användas för utvärtes bruk.
Koriander
Karbolsyran i koriander binder tungmetaller såsom kvicksilver, aluminium och bly i blodet och för ut dem ur kroppen. Genom att äta koriander blir du av med gifter som orsakar kronisk trötthet, ledsmärtor och depression. Reducerar hetta i kroppen och lindrar feber, allergier, hudutslag och gasbildning. Bladen är känsliga för hetta och bör tillsättas efter att kastrullen tagits av värmen. Används i guacamole och asiatisk mat, men god också i matbröd.
Kronärtskocka
Leverskyddande, leverregenererande och ökar Fas-1-leveravgiftning, sänker högt kolesterol och höga triglycerider samt är urindrivande. Medicinsk användning mot leversjukdomar såsom hepatit och skrumplever. Förebygger åderförkalkning, njurproblem och dålig matsmältning, speciellt gallbesvär.
Kummin
Eteriska oljor lindrar och underlättar tarmfunktionen, kramplösande vid besvär i mag-tarmkanalen och gallvägarna samt vid kolik och väderspänningar, även hos små barn. Liksom anis och fänkål stimulerar den mjölkproduktionen för ammande kvinnor. Används som brödkrydda men kan också drickas som te. Häll en kopp kokande vatten över 1 tesked frö och låt stå i ca 15 min. Sila och drick, vid behov flera gånger om dagen.
Kyndel
Kyndel finns av två arter, sommarkyndel och vinterkyndel, som båda används inom naturmedicinen. Torkad bildar kyndel grunden till ett milt urindrivande te som också lindrar gasbildning och normaliserar tarmrörelserna. Häll en kopp kokande vatten över 1-2 tsk örtdelar, sila och drick 1 gg per dag vid behov. Färska kyndelblad lindrar även vid getingstick.
Lakritsrot
Järnrikt, höjer blodtrycket och kan orsaka en mild adrenalinstimulering. Smörjer bukhinnan och är bra mot magsår och magkatarr samt för leverns och mjältens arbete. Stärker nerverna och minnet. Bra mot sötsug eftersom det är ett naturligt sötningsmedel.
Lök
Löken är näringsrik, den innehåller vitamin B (folsyra) och C (askorbinsyra) samt proteiner, stärkelseoch andra livsviktiga element. Lökens kemikalier anses vara effektiva bekämpningsmedel mot bland annat svamp och bakterietillväxt. De kan även skydda mot sjukdomar som tjocktarms- och hudcancer, de är antiinflammatoriska, antiallergena och kan förhindra kärlsjukdomar på grund av att kemikalierna hindrar blodet från att bilda klumpar, som kan orsaka skada i kärlen. Lök utgör en nödvändig ingrediens i ett flertal maträtter - allt från köttbullar till lökströmming.
Oregano
Örten har höga halter av antioxidanter, växtkemiska flavonoider och fenolsyror, kalcium och järn. Oljan har sedan lång tid tillbaka använts som desinficerande medel, som bot för öron-, näsa-, hals- och andningsinfektioner, candida och olika slags bakterie- och virustillstånd. Används i sallad, till lamm och i köttfärs. Går bra att torka.
Mejram
Mejram är bra mot väderspänning, oro, magknip, förkylning, influensa och insomningsbesvär. Får dock ej användas vid graviditet. God till sommarens sallad, grillat kött och fisk, tomaträtter och i ärtsoppa.
Mynta
Motverkar illamående och kräkningar, löser upp och minskar kramper, främjar matsmältningen och lugnar magen, lindrar väderspänningar och magkatarr samt botar hicka. Mentol som är den aromatiska oljan i pepparmynta får andningsvägarna att slappna av och motverkar bakterier och virus, den är välgörande vid förkylning men effekten avtar vid långvarig användning. Myntan har desinficerande egenskaper och verkar inflammationshämmande och svagt smärtstillande. Har man gallbesvär sägs mynta hjälpa. God till kyckling, lamm, fläskkött och i kryddsmör.
Persilja
Urindrivande örter som persilja förebygger problem såsom njursten och infektioner i urinblåsan och hålla vår kropp i trim genom att få denatt producera mer urin. Den är mycket rik på K-vitamin, C-vitamin, betakaroten, folat och järn. Persilja används ofta som garnering, i sallader och den passar utmärkt till grillat kött och grillad fisk. Du kan göra pesto och tabouleh (tabouli) av persilja och persilja tillsammans med vitlök och citron kan du gnugga lamm och kyckling med.
Rosmarin
Rosmarin har visat sig innehålla en mängd ämnen som skyddar mot cancer. Kött som friteras, halstras eller grillas vid höga temperaturer skapar heterocykliska aminer som är cancerframkallande och orsakar flera olika sorters cancer. I rosmarin finns karnosol och rosemarinsyra som är två kraftiga antioxidanter vilka förstör de heterocykliska aminerna. Rosmarin har en stimulerande verkan både på nervsystemet och matsmältningen och är svagt smärtstillande. Passar bra till vilt och feta kött- och fiskrätter.
Rättika
Rotknölen är verksam vid kroniska besvär i gallblåsa och gallväggarna, matsmältningsbesvär och förstoppning. Den används oftast som beståndsdel i örtblandningar av olika slag och kan ersätta potatis i gratäng.
Salvia
Bladen plockas när blomknopparna börjar öppna sig, torkas och används till ett te som löser kramper i mag-tarmkanalen, stimulerar aptiten och är svetthämmande till eempelx efter infektionssjukdomar. Lindrar vid inflammationer i mun och svalg. Moderna studier visar att salvia har antibakteriella egenskaper och tydligt kan förbättra minne. I matlagning används salvia som krydda till kalv- och fläskkött samt osträtter. Färsk salvia kan klippas över sallader eller i örtsåser.
Spiskummin
Rik på vitaminer och mineraler samt motverkar klenhet och trötthet. Hjälper systemet att absorbera näring. Spiskummin är bra motgasbildning, matsmältningsrubbningar, anemi, migrän, nervösa tillstånd och brist på sexuell drift. Har svalkande egenskaper och renar blodet. I asiatisk och sydamerikansk matlagning används ofta spiskummin.
Timjan
Antiseptisk och parasitdödande. Traditionellt har timjan inom medicinen använts vid hosta, bronkit eller vid inflammationer i mun och svalg. Innehåller A- och K-vitamin. Kan användas i det mesta när du lagar mat och bakar matbröd.
Vitlök
Vitlök sänker kolesterol- och triglyceridhalterna i blodet liksom också blodtrycket och blodsockret. Den har antiinflammatorisk, antibiotisk, galldrivande och maskfördrivande verkan. Vitlök är också kramplösande, gasdämpande och hämmar bakteriejäsning i tarmarna (candida). Vitlökens hormonverkan kan lindra klimakteriebesvär. Tungmetaller kan med fördel rensas ut ur kroppen med hjälp av vitlök. Vitlök stimulerar immunsystemet, vilket bland annat motverkar cancer, samt sänker fysiologisk stress vilket ökar prestationsförmågan. Kan liksom timjan användas i det mesta när du lagar mat och bakar matbröd.
Följande livsmedel är bra mot parasiter och överväxt av Candida albicans:
Tranbär - bakteriedödande, bra mot Candida
Grapfruktkärneextrakt - svamp- och bakteriedödande, bra mot Candida
Vitlök - bakterie- och svampdödande, bra för immunförsvaret, blodrenande, full med svavel och selen som är bra mot Candida
Olivolja - svampdödande, bra mot Candida
Pau dárco-te - svampdödande, bra för immunförsvaret, bra mot Candida
Vitamin B8 (Biotin) - motverkar svamptillväxt, bra mot Candida
Mjölkört - bra mot Candida
Rabarber - bra mot Candida
Kokosnötolja -svamp- och virusdödande
Enbär - bakteriedödande
Granatäpple - bakteriedödande
Papaya - bakteriedödande
Gurkmeja - antiinflammatorisk, parasitdödande
Malört - parasitdödande
Renfana - parasitdödande, bra mot springmask
Pumpakärnor - parasitdödande
Aloe vera -parasitdödande
Timjan - parasitdödande
Valnötter/valnötsolja - parasitdödande
Kryddnejlika - dödar parasitägg
Olivolja - parasitdödande
Aloe Vera -läkande, antiinflammatoriskt
Undvik
sockerhaltig, kolhydratrik föda, mjölkprodukter, mögelost, tomater, alkohol, jäst och svamp.