.

.

.


Min utbildning inom analytisk kemi>> har gjort att jag intresserar mig mycket kring vilka kemikalier som dagligen finns runt mig. Därför har jag valt att tillverka tvål som är bra för mig och naturen.

Tvålmolekyl
Tvålmolekyl

Nyponros.com är en sida där två tjejer som läst molekylärbiologi informerar om hudvård och tensider. 

Varumärket


AK står för "Allow Knowledge" men är även initialerna i mitt namn Ann Karlsson. 
Jag är otroligt intresserad av dagens "win-win-situations" som vi kan förbättra både lokalt och globalt. Jag söker, finner och sparar på situationer och händelser som gör livet enkelt. Som lärare i biologi, fysik, kemi och teknik har jag möjlighet att lära nästa generation hur vi påverkar naturen och livet men även vilka åtgärder som behövs för att återsälla balansen i både kropp och natur.

Mina mål är att ta vara på och dela med mig av saker jag brinner för som miljö, tekniska lösningar och gammal kunskap som vi håller på att förlora till cybervärlden. Vi behöver lära oss att förstå samspelet på vår planet som vi delar med andra som redan tar vara på naturens rytm på ett naturligt sätt.

Jag vill sprida kunskaper i hur vi alla kan hjälpas åt att lämna efter oss en opåverkad planet till nästa generation, men även att sprida mindre kemikalier i naturen på ett sätt som inte påverkar vår levnadsstandard som vi har vant oss vid. 

AK-tvålen är en naturlig produkt vilket innebär att den kemiska process som uppstår när fett och lut blandas bildar ämnena tvål och glycerin. Ämnet tvål är en molekyl med lång "svans" som fett och smuts fastnar på.

Glycerin är ett eftertraktat mjukgörande och hudvårdande ämne som vid industriell tillverkning ofta skiljs ifrån tvålen för att säljas och användas i andra produkter som smink och godis. Eftersom glycerinet finns kvar i AK-tvålar blir den snällare mot huden och de torkar inte ut på samma sätt som "vanlig" tvål eller flytande tvål.  Det bästa med naturprodukter är att de håller i längden, för nu har forskare "uppfunnit" en fantastisk tvålmolekyl som är gjord på förnyelsebara ämnen, på samma sätt som tvål har tillverkats i flera tusen år.


Kemisk tvål har stor miljöpåverkan på våra vattensystem

Varje gång vi använder tvål eller rengöringsmedel för att tvätta oss eller våra kläder sprider vi farliga kemikalier rakt ner i avloppet tillsammans med vatten och när vi lär oss mer om vad dessa petroleum-baserade rengöringsmedel gör med miljön tar vi åtgärder. Tidigare (2016) har Food and Drug Administration (FDA) förbjudit triklosan och 18 andra ingredienser i antibakteriell tvål och 2015 infördes ett förbud mot mikrokulor vilket innebär att personliga hygienprodukter som tandkräm, tvål och hudcreme inte längre kan använda de små plastkulorna som hamnar i hav och andra vattendrag.


Icke naturliga tvålar kan orsaka miljöfara


Problem:
Förgiftar vattensystem

Orsak: Vi sprider farliga kemikalier till världens vattendrag

Påverkan: Leder till att olika arter får svårare att föröka sig och kan i värsta fall leda till utrotning av vissa arter.

Lösning: Använd naturliga produkter som inte påverkar miljön så som naturtvål.


Men forskarna har en lösning

Nu har en grupp forskare hittat en bättre lösning. Forskare från University of Minnesota hävdar att de har uppfunnit en ny tvålmolekyl från förnybara källor som kan minska antalet kemikalier som behövs i tvålprodukter. 

"Vårt team har skapat en tvålmolekyl tillverkade av naturliga produkter som soja, kokos och majs, som fungerar bättre än vanliga tvålar och är bättre för miljön", säger Paul Dauenhauer, University of Minnesota docent i kemi och materialvetenskap och en co-författare av studien, säger i ett pressmeddelande. "Denna forskning kan ha en stor inverkan på städredskapsindustrin." 

Den nya tvålen kombinerar biologiskt nedbrytbara ingredienser för att bilda en tvålmolekyl känd som oleo-furan-tensid (OFS). Forskarna fann att OFS fungerat väl i kallt vatten där konventionell tvål bli grynig och sliskig - i grund och botten vilket gör dem oanvändbara. Även OFS tvålar har visat att de bildar tvålpartiklar (kallas miceller) som krävs för rengöring vid låga koncentrationer, vilket minskar miljöpåverkan på vattensystem.

Tvål tros ha sin början redan för 5000 år sedan så det är egentligen inget nytt att göra rent med fett från förnybara källor.

Läs artikeln>>


Ann Karlsson, Alla rättigheter reserverade 2019
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång